Këshillimi i karrierës

Këshillimi i karrierës

A eshte mire t’i thoni shefit tuaj se jeni te pakenaqur ne pune?

Zogu.jpeg

Të ndihesh i pakënaqur në punë është fatkeqësisht një zhgënjim i zakonshëm me të cilin shumë prej nesh mund të përballen. Gjëja më e vështirë për të vendosur është se çfarë të bëni.

 

T’i thuash shefit tënd se je i frustruar ose i paplotësuar është një bisedë e ndërlikuar. Një shef i mirë dëshiron t’ju ndihmojë të rriteni dhe të angazhoheni me rolin tuaj, por detyra e tyre nuk është të jenë as psikologu as shoku juaj i ngushtë. Të qenit shumë i sinqertë në lidhje me pakënaqësinë e punës mund të jetë në dëmin tënd. Si mund të siguroheni që shfaqja e ndjenjave tuaja do të jetë në të mirën tuaj?

 

Ekspertët e punësimit kanë evidentuar katër faktorë kritikë që duhet t’i mendoni përpara se të futeni në këtë bisedë delikate me shefin tuaj:

 

1. A jeni në një vend të mirë emocionalisht për të ndarë se si ndiheni me menaxherin tuaj?

 

Të flasësh për pakënaqësinë e tua mund të sjellë zemërim, zhgënjim dhe ankth, kështu që është më mirë t’i përpunosh ato emocione brenda vetes përpara se t’i ndash në një bisedë me dikë që është përgjegjësi yt në këtë rast.

 

2. A është menaxheri juaj i hapur për ta dëgjuar këtë informacion?

 

Fatkeqësisht, disa shefa mund ta marrin pakënaqësinë tuaj si një tradhëti personale dhe të hakmerren. Mblidhni informacione duke pyetur njerëzi që kanë punuar me menaxherin tuaj se si i menaxhojnë ata lajmet e këqija, sugjeron Brown.  

 

3. A keni reflektuar mbi burimin specifik të pakënaqësisë suaj?

 

Nëse nuk jeni specifik në lidhje me stresin e lidhur me pjesën e punës tuaj që po ju shkakton pakënaqësi, shefi juaj nuk do ta dijë se si mund t’ju ndihmojë dhe kjo bisedë nuk do të kalojë në vepra konkrete. “Duhet të jetë një bisedë shumë specifike që mund t’ia thoni shefit tuaj, ose përndryshe përgjigja e tij/saj mund të jetë dhe refuzim ose të tipit, "Kjo është puna jote", ose madje do t’jua kthejnë përsëri: ‘Dua të më tregosh se si mund të të mbështes?”.

 

4. A përputhen nevojat tuaja me atë që mund të ofrojë shefi juaj? Nëse jo, mund të filloni të kërkoni punë tjetër.

 

Lara Hogan, autore e librit “Menaxhimi elastik”, tha se ka katër pyetje që duhet t’i bëni vetes për të përcaktuar nëse një bisedë me menaxherin tuaj mund të ndihmojë në ndryshimin e mënyrës se si ndiheni:

 

  • Cila është gjëja e parë që ju nevojitet tani pushime, mbështetje apo qartësi?
  • Nëse do të mund të tundnit një shkop magjik dhe të ndryshoni një gjë në punën tuaj, cila do të ishte ajo?
  • Cila është gjëja e parë për të cilën kujdeset ose shqetësohet menaxheri juaj si psh afatet e kryerjes së punëve?
  • Ku është mbivendosja midis asaj që kujdeset për menaxherin tuaj dhe asaj që ju nevojitet?

 

Në këtë mënyrë, nëse shihni se situata është krijuar me këtë lloj atmosfere, mund ta kanalizoni bisedën tuaj në drejtim pozitiv me një gjuhë të tillë si: “Unë po shikoj për të ardhmen time këtu. Dhe unë do të doja të mësoja më shumë për këtë, “