Shëndeti dhe Psikologjia e Punës

Shëndeti dhe Psikologjia e Punës

Më thuaj çfarë kafe pi të të them se cili je...

Lloji i kafesë që porosisni mund të zbulojë më shumë për personalitetin tuaj sesa mendoni.

Psikologu klinik Dr. Ramani Durvasula kohët e fundit kreu një studim me 1000 konsumues të llojeve të ndryshme kafesh. Sondazhi vlerësoi shumë lloje të përbashkëta të personalitetit dhe tipare psikologjike duke përfshirë introvert dhe ekstravert; durimin; perfeksionizmin; vigjilencën; ndjeshmërinë dhe guximin në shoqëri.

Çfarë zbuloi sondazhi për personalitetet e ndryshme të atyre që pinë kafe?

Në sondazhin, i cili përshkruhet në librin e Dr. Durvasula të titulluar “Ju jeni çfare hani” qëllimi i të cilit është të ndryshoj qëndrimin tuaj ndaj ushqimit. Sondazhi përveç pyetjeve për llojet e ushqimeve që konsumoni kishte dhe pyetje nëse pini kafe dhe çfarë zakonisht porosisni. Rezultatet nuk ishin aq befasuese.

  • Njerëzit që pëlqenin kafen dekafeinato, kafe me qumësht soje ose shumë të shkumëzuar priren të jenë më obsesivë, kontrollues dhe të orientuar drejt detajeve.
  • Ata që pinë latte ishin njerëzit që i pëlqejnë të gjithë.
  • Ata individë që porosisin kafen të ëmbël (me shije si karamel etj) ishin ende fëmijë në shpirt të cilët donin te ruanin ende shijen e fëmijërisë.
  • Ata që pëlqenin kafen e momentit ishin tradicionalë, të tërhequr dhe kishin tendenca të zvarrisin atë që kanë për të bërë. 
  • Personi që zgjedh kapuçinon ka një ndjeshmëri shumë të theksuar dhe tenton të dëshirojë kontrollin në çdo situatë, pak i gatshëm për të përballuar emergjencat dhe ndryshimet e papritura.
  • Personat që e duan kafen amerikane janë shumë të durueshëm dhe pak të prirur për t'u përshtatur me ndryshimet. 
  • Ata që preferojnë makiato tregon altruizëm, takt dhe personalitet akomodues. 

 

Për të lexuar artikullin e plotë  kliko ketu